Zoeken
  • ChainCargo

Gastblog: LPF Flexible Packaging

Hoe een focus op supply-chain de snel veranderende eisen van bedrijven in een digitaliserende wereld kan helpen bijbenen.Hoewel de naam LPF misschien doet denken aan de politiek, staat deze in ons geval voor de Leeuwarder Papierwaren Fabriek. En net zoals de partij LPF niet meer bestaat, zit ook LPF niet meer in Leeuwarden. Dit zijn niet de enige veranderingen in ons 113-jarige bestaan. En waar LPF ooit begon met de bulk productie van papieren zakken, is het leveren van een fysieke verpakking nog maar een deel van wat wij doen: anno 2020 doen ook wij mee aan de ‘… as a Service’ gekte. Zeker binnen onze branche was het produceren in bulk voor veel de norm: het liefst je zoveel mogelijk verpakkingen van hetzelfde formaat, dezelfde opbouw en met dezelfde bedrukking. Weinig aanpassingen leidden tot efficiëntie en voordeel. Maar de laatste jaren is dit minder vanzelfsprekend. We leven in een wereld waar consumenten via hun smart devices een onschatbare hoeveelheid informatie binnen handbereik hebben. Om in deze wereld nog steeds de aandacht te krijgen zien wij ook veel veranderen bij onze klanten.

Waar iemand vroeger zijn totale afname verdeelde over 3 verschillende designs, gebeurt dit nu over 3 kernproducten, 3 niché producten en nog eens 3 tijdelijke producten die lopen tijdens de lentecampagne. Elk met hun eigen verpakking of design, en elk met hun eigen productie momenten. En wij zien dit alleen nog maar meer toenemen: de lente is nog niet begonnen of de zomercampagne staat al weer klaar. In deze wereld volstaat rigide werken niet meer. Productie runs moeten kleiner, leveringen worden opgesplitst in een steady flow van kleinere volumes, en ook spoedleveringen of snelle aanpassingen in de productvraag worden steeds normaler. Bij LPF bieden wij klanten met uitdagende vraagstukken hierom ‘Packaging as a Service’ oplossingen, supply-chain gerichte structuren die deze veranderende eisen het hoofd kunnen bieden. Hieronder zie je twee dilemma’s waar supply-chain diensten zowel een uitkomst voor ons als onze klanten waren:


CONSIGNATIE SERVICE Een grote private label speler binnen Nederland had meer dan genoeg ruimte, maar vroeg om een technisch complexe verpakking en kon weinig forecasting informatie geven.

Deze combinatie was uitdagend: ook onze operators blijven menselijk en zeker bij spoedleveringen zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar omdat onze klant niet vrolijk werd van halve leveringen, hebben wij consignatie-stock toegepast. Dit werkt als volgt: Geproduceerde verpakkingen worden opgeslagen bij onze klant. Wettelijk gezien blijven wij aansprakelijk, maar de klant bepaalt zelf wanneer hij materiaal pakt en gebruikt. Aan het einde van de maand maakt hij de verbruik balansen op, en stuurt hij ons 1 factuur van deze totalen. Aan de hand van deze factuur weten wij hoeveel hij nog heeft staan, en vullen wij dit weer aan tot de afgesproken volumes. Hierdoor hebben beide partijen duidelijk inzicht in:


AFROEP-ORDERS / JIT LEVERING

Waar de vorige klant veel opslag ruimte en een technisch product had, was dit dilemma eigenlijk precies andersom. Weinig tot geen vrije ruimte, en aankoper van een relatief simpele verpakking die echter wel in gigantische getallen over de toonbalk ging. En hoewel deze volumes vroeger waren verdeeld over een handje vol designs, is dit tegenwoordig een heel ander verhaal.

Omdat deze klant geen ruimte heeft voor zijn eigen opslag hebben wij hierom korte-termijn afroep orders afgesproken: wij produceren de verpakkingen op basis van hun forecasts, en houden deze achter op onze eigen locatie. Wanneer de klant design X op maandag nodig heeft sturen wij deze vrijdag op, en wanneer men vervolgens design Y op donderdag nodig heeft, wordt ook deze los verstuurd op woensdag. Tel hier een onverwachte forecast afwijking bij op, en je ziet dat er heel wat bewegende delen zijn om rekening mee te houden.


Met name voor deze forecast afwijkingen maken wij veel gebruik van koeriersdiensten, en zorgt een bedrijf zoals ChainCargo er ook nog eens voor dat dit op een milieuvriendelijke manier gebeurt!ChainCargo

Fellenoord 51,
5612 AA, Eindhoven, 

The Netherlands


Operatie: +31 (0) 85 88 88 770
Verkoop: +31 (0) 85 88 88 860

Algemeen:  +31 (0) 85 00 13 700

info@chaincargo.eu

ChainCargo is volop in beweging. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, updates en handige logistieke tips? Mis niets, schrijf je in en ontvang maximaal 2 keer per maand een update.

googleplay.png
  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
apple-app-store.png

Privacy policy ChainCargo b.v. | Algemene Voorwaarden | © 2021 by ChainCargo The Netherlands