Zoeken
  • ChainCargo

Chauffeurstekort noopt sector tot slimme samenwerking

Persbericht, Eindhoven, 17 Maart 2021


Het chauffeurstekort waar de sector al jaren mee worstelt blijft een acuut probleem als er niet efficiënter met de bestaande capaciteit wordt omgegaan. IT en samenwerking spelen daarin een belangrijke rol, stelt ChainCargo. Het transportplatform zet zich in voor het slimmer benutten van bestaande vervoersbewegingen.Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs is al jaren een probleem. IRU (de internationale organisatie voor wegvervoer) becijferde in 2019 dat Europese transportbedrijven 21% van de chauffeursstoelen niet gevuld krijgen. Dat aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen. Vergrijzing, onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een negatief imago worden gezien als de grote boosdoeners. Toch blijft een van de belangrijkste oorzaken vaak onbesproken: het onvolledig benutten van trucks die al op de weg rijden.


Volgens Eurostat reed in 2018 12,3% van het Europees wegtransport onbeladen. In Nederland gaat het om bijna 30% van al het goederenvervoer over de weg. Alleen al in de UK rijden chauffeurs jaarlijks zo’n 241 miljoen onnodige kilometers, bijvoorbeeld omdat ze vol heen rijden en (deels) leeg weer terug.INZICHT IN LOCATIE EN BELADINGSGRAAD

Hoe kan die capaciteit beter worden benut? Digitalisering en samenwerking hebben daarin een grote rol te vervullen, meent Eindhovense startup ChainCargo. Vervoerders moeten de mogelijkheid krijgen om gezamenlijk hun capaciteit en locatie te delen met verladers. Alleen zo kan lege ruimte optimaal worden gebruikt om ladingen te vervoeren.

ChainCargo lanceerde in 2018 een transportplatform om deze samenwerking te bevorderen. Middels een slim algoritme verbindt het online platform verladers met beschikbare capaciteit van vervoerders. Dat kan variëren van een envelop tot acht pallets of Full Truck Loads (FTL). Door chauffeurs in te zetten die toch al op de weg rijden, biedt de startup een oplossing voor het chauffeurstekort en wordt tegelijkertijd CO2-uitstoot bespaard.


NIEUWE FEATURES Deze maand voegde ChainCargo een vijftal features aan het platform toe om het voor verladers nog eenvoudiger te maken beschikbare capaciteit te vinden. Zo kunnen FTL-services nu ook volledig online worden geboekt – iets wat voorheen alleen mogelijk was voor koeriersservices.


Klanten die iets binnen Nederland of Europa willen versturen, voeren direct in welk vervoersmiddel zij nodig hebben of laten dat door het platform berekenen op basis van het aantal pallets, de grootte en het gewicht van de lading. Het platform toont vervolgens een prijs. Na akkoord van de verlader wordt de dichtstbijzijnde, beschikbare chauffeur ingeschakeld. Gaat het om een vaste route, dan kan de klant deze eenvoudig opslaan en in de toekomst met een paar clicks opnieuw aanvragen.


“Met de doorontwikkeling van ons platform kunnen bedrijven al hun zendingen nog sneller boeken”, zegt Giovanni Gubbels, mede-oprichter van ChainCargo. “Door verdere automatisering komen we steeds dichter bij ons doel: zo veel mogelijk verladers aan beschikbare transportcapaciteit koppelen. Zo elimineren we onnodige, lege kilometers en zorgen we voor een positieve invloed op het klimaat, files en het chauffeurstekort.OVER CHAINCARGO

De Eindhovense startup ChainCargo startte in 2018 met een online platform voor koeriersdiensten in de Benelux. Vorig jaar volgde uitbreiding naar de FTL-markt in Europa. ChainCargo telt 22 medewerkers en heeft naast een kantoor in Eindhoven een vestiging in Boedapest, Hongarije.


ChainCargo

Fellenoord 51,
5612 AA, Eindhoven, 

The Netherlands


Operatie: +31 (0) 85 88 88 770
Verkoop: +31 (0) 85 88 88 860

Algemeen:  +31 (0) 85 00 13 700

info@chaincargo.eu

ChainCargo is volop in beweging. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten, updates en handige logistieke tips? Mis niets, schrijf je in en ontvang maximaal 2 keer per maand een update.

googleplay.png
  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
apple-app-store.png

Privacy policy ChainCargo b.v. | Algemene Voorwaarden | © 2021 by ChainCargo The Netherlands