top of page

Op weg naar een groenere wereld: ChainCargo compenseert CO2-uitstoot via Justdiggit

ChainCargo gaat de CO2-uitstoot van haar klanten compenseren. Voor elke gereden kilometer doneert de digital road freight forwarder aan Justdiggit, een non-profit organisatie die zich inzet om klimaatverandering tegen te gaan door gedregradeerd land in Afrika te vergroenen.ChainCargo wil er met slimme technologie voor zorgen dat bestaande transportcapaciteit beter wordt benut. Dat moet zorgen voor minder vrachtwagens op de weg en een vermindering van CO2-uitstoot. De Eindhovenste startup wil echter meer doen om klimaatverandering een halt toe te roepen en slaat daarom de handen ineen met Justdiggit. Giovanni Gubbels, mede-oprichter ChainCargo: “De transportsector heeft een behoorlijke impact op het klimaat. In 2050 moet de CO2-uitstoot van de sector dan ook zijn gedaald met 90% ten opzichte van 1990. In de tussentijd willen we bij ChainCargo niet stilzitten. Door met Justdiggit samen te werken nemen we verantwoordelijkheid voor onze impact op het milieu en zetten we een extra stap naar een groenere wereld.”


ChainCargo compenseert vanaf deze maand de uitstoot van elke rit die via het platform wordt geboekt. De donaties gaan naar een vergroeningsproject in Tanzania, waar Justdiggit bomen terugbrengt door middel van Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR). Door bomen terug te brengen en het land weer groen te maken wordt de bodem hersteld, de productiviteit van het land verbeterd en klimaatverandering tegengegaan. Dit zorgt ervoor dat er miljoenen liters water kunnen worden opgevangen in de grond, bevordert biodiversiteit en heeft een positieve impact op de leefomstandigheden van lokale bevolkingen. Justdiggit heeft al meer dan 9 miljoen bomen teruggebracht in Afrika. ChainCargo hoopt dit aantal mede te kunnen verhogen.


Via een widget op het website van ChainCargo kunnen kan iedereen volgen voor hoeveel kilometers er via het platform is geboekt, hoeveel CO2 daardoor is vrijgekomen én hoeveel CO2 er weer uit de lucht wordt gehaald door het terugbrengen van bomen via Justdiggit. Binnenkort kunnen klanten van het bedrijf er ook voor kiezen om hun eigen gereden kilometers te compenseren. In dat geval wordt de uitstoot tot 200% gecompenseerd.Over Justdiggit

Justdiggit maakt droog land weer groen met grote impact op klimaat, natuur en mens. Samen met lokale partners implementeert Justdiggit erkende vergroeningstechnieken, zoals Rainwater Harveting en Farmer Managed Natural Regeneration, door miljoenen boeren in Afrika te inspireren en activeren om te vergroenen. Justdiggit creëert bewustwording over deze eenvoudige oplossingen en gebruikt de kracht van communicatie en (mobiele) technologie om het vergroeningsprocess te schalen. Het uiteindelijke doel van Justdiggit is om binnen 10 jaar Afrika te vergroenen.


Over ChainCargo

De Eindhovense startup ChainCargo is op een missie de traditionele transportmarkt duurzaam en digitaal te transformeren. Door verladers te matchen aan chauffeurs die al onderweg zijn, draagt de digital road freight forwarder bij aan efficiënter vervoer, minder transport op de weg en een beter milieu. ChainCargo is in 2018 gestart en telt inmiddels 35 medewerkers die vanuit Eindhoven en Boedapest, Hongarije werken.bottom of page